Steen Skovgaard var tilfreds med tilværelsen som fastansat i et mindre IT-firma, men han havde puslet med tanken om livet som selvstændig, da han pludselig blev skubbet ud i det.
“Det var plusser og minusser, og jeg fik jo min faste løn, og det var meget godt. Jeg havde nok aldrig taget skridtet, hvis det ikke var blevet kastet i hovedet på mig”, fortæller Steen.
Det firma han arbejdede i for 10 år siden blev opkøbt og beordret til at lukke den afdeling, Steen sad i. Firmaet havde en opgave hos Novo Nordisk, og de var kede af at skulle sige farvel til Steen midt i det hele, og derfor tilbød de ham at fortsætte til jobbet var afsluttet.
“Så sad jeg pludselig der som freelancer med min egen kontrakt”, siger Steen og griner lidt ad situationen.
Han er bestemt ikke ked af, at han blev fyret og lokket ud i livet som selvstændig IT-konsulent. Det har han været lige siden og arbejder i øjeblikket på kontrakt formidlet af bureauet PØ Data, som han har været ude for flere gange. Det skræmte ham ikke, at han skulle til at føre regnskab.
“Der er en fordom om, at det er en gigantisk administrativ suppedas, som man hverken kan finde hoved eller hale på, men i virkeligheden kan man betale sig fra det”, siger Steen om arbejdet med at få styr på de små, hvide lapper. Det er dog vigtigt med god regnskabsdisciplin, siger han og indrømmer, at den halter lidt hos ham. Så skal revisoren have lidt ekstra for at rede trådene ud igen.
“Men i virkeligheden er det ikke stort, det fylder ikke meget”, siger han.
Steen synes heller ikke, at det er ensomt at være konsulent. Han kender godt til at nogen synes det er svært “ikke at høre til i en organisation” og “ikke at have kolleger”, men han har ikke oplevet problemet på egen krop.
“Alle de steder jeg har været, er der en masse andre konsulenter. Vi sidder sammen, og spiser frokost sammen. Jeg har aldrig været et sted, hvor jeg har siddet mutters alene”.
Fornemmelse for frihed
Udover en bedre løn er det især større frihed, Steen ser som den helt store fordel.
“Det giver en større frihed på alle mulige måder. Jeg kan i højere grad selv tilrettelægge tingene som det passer mig, eller også er det bare en følelse, jeg ved det ikke. Men der er ikke på samme måde nogen der bestemmer, at nu skal vi dét, og nu skal vi dét”, forklarer han.
I weekenden tager Steen ofte i sommerhus med sin kone og deres to små børn, og ind i mellem er det skønt at kunne forlænge den med en fridag om mandagen. Det kan man bedre som konsulent, mener han.
“Det skal selvfølgelig ske under ansvar, men hvis man er rutineret, kan det godt lade sig gøre”, siger han
og forklarer at kunden ofte er indstillet på det, bare opgaven bliver løst. Tilbagemeldingen falder ofte noget i stil med:
“Nå, kommer du ikke i morgen, fedt”, siger Steen grinende
og forklarer, at det nok skyldes, at jo mindre kunden ser til konsulenten, jo mindre skal de betale.
Ny kontrakt
Steen markedsfører sig og får nye kontrakter gennem bureauer, der formidler IT-konsulenter.
“Fordelen ved det er, at du har nogen til at markedsføre dig og forhandle for dig. De kender markedet og priserne, og så kan de sige nogle ting, du ikke selv er i stand til at sige”, forklarer han.
Han påpeger dog, at det kan være et problem, at nogle bureauer har fastansatte konsulenter samtidig med at de formidler freelance-konsulenter.
“Den type af bureauer er uheldige for mig som selvstændig. De har konsulenterne ansat på fast løn, og derfor sidder de foran os andre”, siger han.
Den største ulempe ved at være selvstændig IT-konsulent er imidlertid, at det kan trække ud med at få den næste kontrakt på plads, fortæller Steen. Det er meget normalt, at den først går i orden få dage før at den gamle kontakt udløber eller et par dage efter, at den er udløbet.
“Bureauerne gør hvad de kan for at klare det en måned inden, men det forpurres ofte af kunderne”, siger han.
Det er dog ikke noget, der fylder i det daglige hos Steen, for det lykkedes altid til sidst.
“Og bortset fra det, kan jeg kun se fordele”, siger han med arme og ansigt, der signalerer stor tilfredshed.